Het komt in Nederland steeds vaker voor: thuistatoeëren. De mensen die dit doen, worden in de volksmond vaak 'thuisprikkers' (zonder GGD vergunning) genoemd.

Het is vaak een pijnlijke, gevaarlijke behandeling en regelmatig zelfs met gênant resultaat. Mensen gaan dit risico aan in de hoop 'goedkoper' uit te zijn.

In realiteit is echter vaak het tegenovergestelde waar. Hierbij enkele mogelijke 'goedkoop is duurkoop' rondom het thuisprikken:

  • Hoog risico op infecties
  • Een onhygienische tattoo kan leiden tot ernstige ziektes, onder andere: tuberculosis, hepatitis B, hepatitis C, HIV, AIDS en CA-MRSA . Ook kunnen er vleesetende bacterien voorkomen en bloed vergiftiging.De tattooeerder hoeft maar te vergeten om zijn handen te wassen voordat hij/zij zijn handschoenen weer aantrekt, om voor een ontsteking te zorgen omdat de bacterie CA-MRSA in huis zit en dan op de handschoenen kan komen, en vervolgens in het huid van de klant komt wat voor een vieze tattoo-onsteking kan zorgen. Een tattoo ontsteking hoeft dus niet altijd van een vieze naald te komen zoals meeste mensen denken, een eenvoudige huid bacterie is al genoeg. Het is dan ook van belang dat de tattoo erg schoon blijft tot dat deze is genezen om dit soort zaken te voorkomen. Gezien de meeste mensen niet weten waar ze op moeten letten, valt het verder niemand op als het niet volgens de regels wordt gedaan. Dit soort ziektes komen meestal voor als de tattoo (artiest) niet volgens de regels werkt en de apparatuur niet goed wordt gesteriliseerd.
  • Geen controle van de officiële instanties, zoals de GGD en de voedsel en warenautoriteit
  • Bijna altijd een slechter resultaat
  • Niets om op terug te vallen ("garantie")

Enkele redenen om naar een professionele tatoeëerder met GGD-vergunning te gaan: